Pretražite stranicu

Investirajte u Gradačac!
  • Bosanski
  • English (UK)
KONTAKT   NOVOSTI IZBORNIK PRETRAGA

Novosti



Kompanija TMD Group iz Gradačca radi za najveće svjetske igrače u automobilskoj industriji. Prošle godine je rasla za 43 posto, a ove će i više – poslovi do kraja godine već su ugovoreni.

Do 2021. godine, kompanija koja je trenutno 4. najveći izvoznik u Tuzlanskom kantonu planira dostići vrijednost izvoza od 200 miliona eura. Dobra saradnja sa Općinom Gradačac otvorila je vrata novim ulaganjima, a nakon što investicijski ciklus bude završen, broj zaposlenih preći će 1.000.

TMD Group trenutno zapošljava 671 radnika u 4 fabrike: Kovgrad i TMD Automotive u Gradačcu, UTL u Sarajevu i TMD Mibo u Brčkom. Proizvode vanjske i unutrašnje prstenove za automobilske ležajeve.

U 2017. proizveli su 30 miliona jedinica, a u ovoj godini već je naručeno i više od toga. Svakog dana TMD Group proizvede oko 30.000 jedinica, a dnevno 2 do 3 šlepera odlaze na tržište Evrope.

„Ove godine ćemo proizvesti i isporučiti 50 miliona komada. Poslovi su već dogovoreni, a ono što je sada najbitnije jeste da i prvi i pedesetmilioniti proizvedeni komad budu jednake kvalitete“, kazao je za BiznisInfo Adem Hanić, direktor TMD Group.

Sve što proizvede, TMD izvozi. Ima ugovore sa najvećim svjetskim kompanijama kada je u pitanju biznis sa automobilskim ležajevima. Ilustracije radi, recimo da kompanija oko 80 posto proizvodnje radi za Schaefller, SKF i NTN/ SNR, tri kompanije koji drže 70-80 posto  svjetskog tržišta u biznisu sa ležajevima.

Investicija od 20 miliona eura

U narednih osam mjeseci, posao u novom pogonu fabrike dobiće 150 novih radnika. Pogon je opremljen, očekuje se samo još izdavanje upotrebne dozvole.

To je tek najava veće investicije – nove fabrike za koju će kamen temeljac biti položen u toku ljeta. Riječ je o greenfield investiciji za koju je kupljeno općinsko zemljište površine 14.000 m2 u Industrijskoj zoni II u Gradačcu.

„Nova investicija je vrijedna oko 20 miliona eura i bit će realizovana u naredne tri godine. Pripremni radovi su u toku, obezbijeđena je urbanistička dozvola i još čekamo na dozvolu za pretvorbu zemljišta. U fabrici će do 2021. godine biti zaposleno 300 radnika. Ugovor je već sklopljen sa jednom američkom kompanijom i očekujemo promet od 50 miliona eura. Sva proizvodnja će ići u izvoz. U pitanju je potpuno nova tehnologija. Radićemo najveći dio sklopa mjenjača elektroautomobila u saradnji sa partnerom iz Njemačke. U pitanju je ogroman posao, mi ćemo proizvoditi komponente, a sastavljanje će se vršiti u Njemačkoj. Dok nova fabrika ne bude izgrađena, prototipovi i tehnologija razvijaju se u sklopu postojeće fabrike“, kazao nam je Hanić.

U planu su i drugi razvojni projekti sa električnim automobilima. TMD Group 2020. godine trebala bi raditi na proizvodnji rotora elektroautomobila. U pitanju je izrada dijelova za 600.000 elektroautomobila u saradnji sa Japancima. Oko 5 hiljada tona bilo bi proizvedeno samo za jednu komponentu i to sve u postojećim i novim pogonima u Gradačcu.

Širenje i na Hrvatsku

Investicije neće ostati samo na području Bosne i Hercegovine. U planu je pokretanje joint venture poslovnog poduhvata u Babinoj Gredi u Hrvatskoj, zajedno sa njemačkim partnerom. Prvi korak, kupovina zemljišta, već je učinjen.

„Proizvodnja bi bila koordinirana između BiH i Hrvatske. Ovdje bi se u kovačnici sve otkovalo, a onda bi se u Hrvatskoj radile druge tehnologije. Projekat koji bez logističkog centra košta 10 do 12 miliona eura bio bi realizovan u naredne dvije godine. Planirano je da radnici iz Babine Grede dolaze u Gradačac na obuku. Dobijat će ovdje tehničku i tehnološku podršku dok ova tehnologija i tamo ne zaživi. Prenijet ćemo našu tehnologiju u Babinu Gredu kao što smo to već učinili u Brčkom“, kazao je Hanić.

Sve ovo tek je dio mogućnosti koje TMD-u i drugim kompanijama nudi autoindustrija kao jedna od najperspektivnijih grana globalno.

„Za razliku od nekih drugih industrija kao što je prehrambena gdje je jako teško osvojiti čak i manji dio tržišta, tržište autoindustrije nema takvih ograničenja. Tržište je ogromno, igrači su globalni, industrija se stalno mijenja i uvijek je u ekspanziji. Posla ima jako puno i to je jedna od rijetkih industrija gdje je konkurencija dobrodošla. Primjera radi, mi bismo mogli, da imamo kapacitete, izvesti i tri puta više. Konkretno, samo za Schaefller izvezli smo prošle godine 20 miliona eura, što je 1,5 promil od njihovih ukupno 15 milijardi eura. Mogli bismo za njih proizvesti i 2 ili 3 puta više – 40 ili 60 miliona eura, ali nemamo toliko kapaciteta“, kazao nam je Hanić.

Sve više naših kompanija radi za vodeće svjetske proizvođače, a u autoindustriji ima toliko posla da bi od njega i cijela država mogla živjeti.

„Autoindustrija je apsolutno budućnost BiH, naravno pored drugih industrijskih grana kao što su tekstilna, drvna, kožarska, prehrambena i sl. BiH ima tradiciju u automobilskoj industriji. Još od prije rata priznata je stručnost naših radnika i inžinjera u tom poslu, a bh. proizvođači odlično su se uklopilii i u današnje globalno tržište. Ovdje nema konkurencije, jer ima dovoljno posla za sve. Kada bi država pomogla i bila naklonjena proizvođačima iz autoindustrije, za 3 godine mogli bismo biti razvijena zemlja“, tvrdi Hanić.

Podrška lokalne zajednice

TMD Group u Gradačcu je oko sebe okupio kompanije koje su za strane partnere već sad prepoznatljive. Značajnu ulogu odigrala je i dobra saradnja sa institucijama vlasti i podrška lokalne zajednice. Projekti koje je Općina Gradačac u proteklih nekoliko godina implementirala bili su za investitore signal da je riječ o sredini naklonjenoj poslovnoj zajednici.

Među njima je ispunjavanje kriterijuma i uslova za sticanje Certifikata za povoljno poslovno okruženje (BFC), ali i infrastrukturni projekti kao što je prečistač voda bez čije izgradnje ne bi bilo moguće sklopiti ugovore sa velikim svjetskim kompanijama. Jedan od njih je i svjetski gigant Benteler.

„Kada smo tek počeli pregovarati sa Bentelerom, na primjer, oni nisu znali ništa o Bosni, a kamoli o Gradačcu. Za njih je tu na karti bila crna rupa. Sad je već drugačija situacija. Kompanije su se dokazale svojim radom, a i podrška lokalne zajednice i uspostavljanje tijesne saradnje javnog i privatnog sektora odigrala je značajnu ulogu. Takođe, sticanjem Certifikata za povoljno poslovno okruženje koji je prepoznat u regiji i cijeloj Evropi, Gradačac je investitorima dokazao da se poštuju određeni standardi koji su preduslov za bilo kakve pregovore o saradnji. Certifikat povoljnog poslovnog okruženja je garancija da je odnos lokalne vlasti prema privrednicima adekvatan i da postoje dobri uslovi za poslovanje. Naročito je važan za buduće potencijalne investitore, jer svako od njih želi znati u kakvu sredinu dolazi, kako je tamo poslovati, koje kompanije su već tu i sl. Certifikat je itekako olakšao posao i nama privrednicima“, zaključio je Hanić.

Novosti

«
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
»
logo