Pretražite stranicu

Investirajte u Gradačac!
  • Bosanski
  • English (UK)
KONTAKT   NOVOSTI IZBORNIK PRETRAGA

Novosti


Općina Gradačac je odlukom Regionalnog Savjeta BFC SEE uspješno okončala proces certifikacije za općinu sa povoljnim poslovnim okruženjem (Business Friendly Certification) i postala nosilac regionalnog BFC SEE certifikata.
Tako se općina Gradačac pridružuje ranije certificiranim jedinicama lokalne samouprave s područja Federacije BiH koje nose navedeni certifikat: Bihać, Bosanska Krupa, Goražde, Jablanica, Novi Grad Sarajevo, Posušje, Sanski Most, Tešanj i Žepče.

Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji se od 2013. godine provodi u Federaciji BiH. Radi se o procesu koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu potencijala koje nude potencijalnim investitorima u svim aspektima koji čine lokalni ekonomski razvoj. Program certifikacije se provodi i na području Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Do sada je kroz ovaj proces prošlo ili je trenutno u evaluaciji sveukupno 20 općina i gradova sa područja Federacije BiH. Evaluacija općina i gradova se provodi u skladu sa važećim regionalnim standardom BFC SEE.

Na području Federacije BiH proces provodi BFC SEE Mreža Federacije BiH koju čini 6 institucija: Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH te regionalne razvojne agencije NERDA, REDAH, REZ i SERDA.

Na putu do certifikata općine i gradovi trebaju ispuniti niz kriterija i pot-kriterija koji podrazumijevaju unapređenje administrativnih procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.
Proces evaluacije općine ili grada traje oko godinu dana i predviđeno je recertificiranje.

Poziv jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH za uključenje u proces certifikacije je stalno otvoren.

 

Preuzeto s redah.ba

 

Novosti

«
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
»
logo