Pretražite stranicu

Investirajte u Gradačac!
  • Bosanski
  • English (UK)
KONTAKT   NOVOSTI IZBORNIK PRETRAGA

Novosti


Na XII godišnjoj Skupštini NALED-a  svečano je dodjeljeno 17 BFC SEE certifikata (Business Friendly Certification South East Europe ) za opštine po mjeri privrede u Hrvatskoj, BiH, Makedoniji i Srbiji, uz podršku Njemačke razvojne saradnje i Evropske investicione banke. Među ovim općinama našla se i Općina Gradačac koja se kao lokalna samouprava opredjelila za ekonomski razvoj podizanjem konkurentnosti i privlačenjem novih investicija kroz dobijanje ovog prestižnog certifikata 


BFC SEE program sprovodi se od 2012. i dosad se u proces certifikacije uključilo gotovo 100 gradova i opština iz pet zemalja ( Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina ) od kojih su 44 ispunili uslove za sticanje certifikata koji privredi i investitorima predstavlja pečat kvaliteta i dokaz da će u ovim sredinama naći predvidivo poslovno okruženje u skladu s najvišim međunarodnim standardima, efikasne procedure, kvalitetne baze podataka i pouzdane usluge.

Među ove 44 opštine je i Općina Gradačac koja je prva općina u TK-a koja je dobila ovaj certifikat.  U prethodnih godinu dana kroz proces certifikacije Općina Gradačac je  uspješno usvojila planove reformi i smjernice programa za kreiranje dobre poslovne klime.

 

Program certifikacije općina s povoljnim poslovnim okruženjem je instrument koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu investicionih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje nude potencijalnim investitorima i postojećoj privredi. Program certifikacije ima za cilj unaprijeđenje saradnje svih aktera koji su uključeni u proces privlačenja i realizacije investicija, kao i da promoviše standarde koji utiču na kreiranje povoljne poslovne klime.

 

Značajnu tehničku i finansijsku podršku u procesu BFC certifikacije u jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini pruža agencija Catholic Relief Services (CRS) u okviru projekta RAST koji finansira USAID.

 

 

Novosti

«
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
»
logo