Pretražite stranicu

Investirajte u Gradačac!
  • Bosanski
  • English (UK)
KONTAKT   NOVOSTI IZBORNIK PRETRAGA

Novosti


Jedna od najvećih bh. kompanija, TMD Group iz Gradačca, koja proizvodi dijelove za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji, započeo je izgradnju nove fabrike. Riječ je o tvornici “TMD motor components”, za koju je kamen temeljac položen danas. U novoj fabrici će se proizvoditi dijelovi za industriju električnih automobila.

Na svečanu ceremoniju polaganja kamena temeljca prisustvovali su premijer FBiH Fadil Novalić s ministrima u Vladi FBiH, premijer TK Denijal Tulumović s ministrima, gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić, načelnici susjednih općina i načelnik Babine Grede, predstavnici udruženja poslodavaca FBiH i TK, ugledni privrednici, predstavnici stranih organizacija i ambasada.

Svaki drugi automobil na svijetu proizveden u toj, jednoj od najprestižnijih modela automobila, bit će proizveden u ovoj fabrici čiju izgradnju danas započinjemo. Očekujemo da će fabrika sa radom u punom kapacitetu započeti sa radom u junu mjesecu 2021.godine", rekao je ovom prilikom predsjednik Uprave TMD Group Adem Hanić i dodao da će nova fabrika otvoriti više od 100 novih radnih mjesta.

Premijer Tulumović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da domaća privreda jača i ulazi u nove razvojne i investicijske projekte.

Svečanosti je prisustvovao i federalni premijer Fadil Novalić koji je istakao da našem društvu trebaju ovakvi pogoni jer su samo oni garant da ćemo ovdje živjeti i raditi, a ne napuštati zemlju.

Dodao je da su nove tehnologije ozbiljno ugrozile motore s unutrašnjim sagorijevanjem te da je nedavno u Sarajevu održao sastanak s predstavnicima Volkswagena o mogućnostima za proizvodnju nekih njihovih konvencionalnih modela u BiH.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je čestitao Ademu Haniću i TMD Group na ovom značajnom poslovnom poduhvatu i izrazio zadovoljstvo što smo s ovakvim lijepim povodom danas ovdje u Gradačcu. O uspjesima privrede u Gradačcu govore određenim podaci. Proizvodi iz Gradačca izvoze se u više od  33 zemlje svijeta, izvoz sa područja grada Gradačca dostigao je iznos od 370 miliona KM. U proteklim godinama broj zaposlenih na području grada Gradačac konstantno raste i po zvaničnim podacima taj broj je oko 9100 uposlenih i daleko je iznad onog broja iz 1991. godine. U proteklih nekoliko godina u razvoj industrijskih zona u Gradačcu uloženo je oko 5 miliona KM zahvaljujući podršci i viših nivoa vlasti i budžetu Grada Gradačac. To se prije svega odnosi na saobraćajnu infrastrukturu regulaciju rijeke Gradašnice, vodovod i kanalizaciona mreža. Obećavamo da ćemo u narednom periodu to isto činiti i slušati zahtjeve i potrebe privrednika kako bi još bolje kordinirali naše aktivnosti i unaprijedili poslovno okruženje u Gradačcu.  

Premijeri Federacije BIH Fadil Novalić i Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović zajedno s predsjednikom Uprave TMD Group Ademom Hanićem položili kamen temeljac buduće tvornice.

Novosti

«
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
»
logo